Micrometastasen geven slechtere prognose

Bij patiënten met een vroeg stadium van borskanker wordt de schildwachtklier nader onderzocht op de aanwezigheid van uitzaaiingen (metastasen). Indien deze klier schoon is, dan is er geen noodzaak voor de verwijdering van de lymfeklieren in de oksel. Dit gedegen onderzoek door de patholoog, heeft er echter toe geleid dat tegenwoordig steeds vaker micrometastasen en geïsoleerde tumorcellen worden aangetroffen. De vraag is nu: zijn deze kleine afwijkingen van belang voor de lange termijn uitkomst?

Het Integraal Kankercentrum Oost heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van deze micrometastasen en in welke mate deze de prognose voor de patiënt beïnvloeden. De onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Vivianne Tjan-Heijnen, hoofd Medische Oncologie van de afdeling Interne Geneeskunde van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, hebben nu aangetoond dat de aanwezigheid van micrometastasen of geïsoleerde tumorcellen inderdaad de genezingskans ongunstig beïnvloedt.

”Deze studie geeft resultaten, waar we meteen wat mee kunnen”, onderstreept de Maastrichtse hoogleraar Vivianne Tjan-Heijnen het belang van het onderzoek. “Het zijn telkens kleine stapjes vooruit, waardoor we uiteindelijk de toekomstverwachting voor patiënten met borstkanker steeds verder kunnen verbeteren. We hebben uit dit onderzoek geleerd dat geïsoleerde tumorcellen prognostisch belangrijk zijn, even belangrijk als micrometastasen. Tot op heden werden deze hele kleine afwijkingen als lymfekliernegatief geclassificeerd, maar nu hebben we internationaal laten zien dat deze afwijkingen als lymfeklierpositief moeten worden beschouwd.”

De resultaten van de MIRROR-studie (staat voor ‘Micrometastases and Isolated tumor cells: Relevant and Robust Or Rubbish’), laten zien dat micrometastasen en geïsoleerde tumorcellen geassocieerd zijn met een absolute afname in de 5-jaars ziektevrije overleving van 10 procent. Bij patiënten die na de operatie met medicijnen waren behandeld, bleek de prognose met bijna 10 procent verbeterd. De resultaten van het onderzoek verschijnen in het tijdschrift The New England Journal of Medicine
 
Bron: Huisarts Vandaag

Lees ook:Lager inkomen – hoger risico op sterfte
Lees ook:Haaruitval bij chemokuur
Lees ook:Borstkanker bij 1 op de 1500 mannen
Lees ook:Zwarte vrouwen hebben een slechtere prognose
Lees ook:Ben je ooit genezen van borstkanker?

Eén reactie op “Micrometastasen geven slechtere prognose

  1. Joke

    Een onduidelijk bericht. Worden er micrometastasen in de schildwachtklier aangetroffen, dan worden de andere okselklieren ook verwijderd (AvL) Grote kans dat die dan schoon zijn en dat er geen verdere behandeling nodig is. Betekent dit onderzoek dat een micrometastase in de schildwachtklier in andere ziekenhuizen geen reden is om de overige okselklieren te verwijderen, of gaan ze die alleen bestralen, zonder dat ze weten of zich daar uitzaaiingen in bevinden? Verdere behandeling hangt toch af van de soort en de grootte van de tumor, enz. ?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.