Consult vaak te technisch

Gesprekken tussen de arts (oncoloog) en de patiënt zijn te veel gericht op de biomedische aspecten van de behandeling en te weinig op de psycho-sociale conditie van de patiënt. Dit blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek. De gesprekstijd ging 88% over biomedische aspecten, 6% over administratieve kwesties en eveneens 6% ging over psychische en sociale kwesties.  Deze minimale aandacht voor de psycho-sociale conditie van de patient moet aangepakt worden, aldus de onderzoekers.

Borstkankerpatiënten krijgen een overvloed aan informatie te verwerken op het moment dat de diagnose gesteld is. Veel patiënten zijn op zo’n moment niet assertief genoeg om op de uitleg van de arts te reageren of er vragen over te stellen. Om de behandelingen uit te leggen zijn daarom vaak meerdere consulten nodig.

Tijdens het Canadese onderzoek werd gekeken naar de tevredenheid over de uitleg van de komende behandelingen bij 172 patiënten die net te horen hadden gekregen dat ze borstkanker hadden. De patiënten werden tot 12 weken na de diagnose gevolgd. Verassend kwam naar voren dat oudere patiënten meer tevreden waren, blijkbaar wordt er door artsen al van uitgegaan dat oudere mensen meer uitleg nodig hebben en daar wordt dan ook vaker tijd voor uitgetrokken. Ook kwam naar voren dat b.v. de radioloog betere uitleg kon geven over een radiotherapiebehandeling dan een oncoloog. Terwijl je eerder zou verwachten dat de radioloog te technische uitleg zou geven.

Het minst tevreden over de uitleg waren jongere patiënten met een relatief kleine tumor(en), hierbij bleek dat die ook kortere consulten hadden bij de oncoloog.  Het feit dat slechts 6% van de gesprekstijd over psycho-sociale aspecten gaat, toont aan dat artsen nog wel wat bijscholing kunnen gebruiken op dit gebied.

Bron: Psycho Oncology

Lees ook:Psychologische begeleiding helpt
Lees ook:Hoe vaak wordt borstkanker gemist bij screening?
Lees ook:Borstreconstructie krijgt te weinig aandacht
Lees ook:Invloed van behandeling op cognitieve vaardigheden
Lees ook:Het belang van een Second Opinion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.