Borstreconstructie krijgt te weinig aandacht

Ondanks dat het aantal borstreconstructies vorig jaar met zo’n 39% is gestegen in Amerika, is de schatting dat 70% van de vrouwen die hiervoor in aanmerking zouden komen, zich niet bewust waren van de mogelijkheden. Borstreconstructie zou al tijdens het diagnose proces met een plastisch chirurg besproken moeten worden.

Dr. John Canady van de Amerikaanse Society van Plastisch Chirurgen (ASPS), is bang dat veel vrouwen niet overgaan tot borstreconstructie omdat ze niet op de hoogte zijn van de keuzes en mogelijkheden. Natuurlijk kun je besluiten niet voor borstreconstructie  te gaan, maar dat besluit moet je wel kunnen nemen op basis van de juiste informatie. En de juiste informatie kan alleen door een plastisch chirurg gegeven worden en niet door een oncoloog of de huisarts.

Zodra er over een borstoperatie gepraat wordt, zou een plastisch chirurg een vast onderdeel van het behandelteam moeten zijn. Dat is nu helaas niet het geval, maar een patiënt kan er wel om vragen. Daarom start de ASPS de komende maanden een media campagne om vrouwen bewust te maken van de mogelijkheden die borstreconstructie ze kan bieden. Tevens wijzen ze erop dat vrouwen recht hebben op een consult met een plastisch chirurg voor de operatie en niet pas achteraf.

Klik hier voor de voorlichtingsvideo van de ASPS

Lees ook:Tekort aan plastisch chirurgen
Lees ook:Borstreconstructie met nipple sharing
Lees ook:Welkom
Lees ook:Chirurgen snijden te makkelijk in borsten
Lees ook:Invloed van familie en vrienden bij consult

15 reacties op “Borstreconstructie krijgt te weinig aandacht

 1. Dees

  Het is ook een sexistische, typisch mannelijke macho-manier om naar vrouwen te kijken. Pas met twee borsten is een vrouw compleet, in hun ogen. Borstreconstructies leveren geen nieuwe borst op, maar een homp vet die vanaf een afstand best voor een borst door kan gaan. Het is geen borst. Of een vrouw gelukkig is met één borst of met een gereconstrueerde borst, dat is per individu verschillend. Daar kun en mag je niet over oordelen. Borstreconstructies geven overigens óók weer risico op allerlei complicaties en het resultaat is niet altijd heel mooi.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Addie Wisse

  De keuze zal inderdaad per individu verschillend zijn, maar je moet wel op de hoogte zijn van de keuze.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Dees

  Echt iedere patiënt in Nederland wordt geïnformeerd over de mogelijkheden van een reconstructie en over de verschillende manieren waarop dat kan. Dat wordt ook gewoon vergoed door de verzekering.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Elsje de Boer

  Zelf heb ik 8 jaar geleden een breast sharing reconstructie in het A.v.L. ondergaan. Ik kwam voor een borstverkleining na een borst amputatie maar dan kwam ik niet mee weg. Omdat ik al jaren onder controle was in het A.v.L. wegens darmoperatie en borstamputatie ben ik voor de bijl gegaan. Het was en is verschrikkelijk. Deze reconstructie is volgens artsen in andere ziekenhuizen een voorbijgetreefde techniek en wordt nergens meer uitgevoerd. Ik ben drie keer in het A.v.L. geopereerd met heel veel complicaties en slechte voorlichting en bejegening en een bedroevend resultaat.Afgelopen jaar ben ik nog in het R.K.Z geopereerd en daar vertelden de artsen mij dat ik een experiment geweest ben. De artsen in het A.v.L.ontkennen dat. Maar ja ze krijgen daar weinig klachten want je bent volledig afhankelijk en kanker patiente klagen niet.Ik heb hier nog daglijks last van en wil iedere vrouw waarschuwen : laat je goed voorlichten en ga niet af op de trouwe bruine ogen van de artsen !!!!

    /   Beantwoorden  / 
 5. GvR

  Ik was 12 jaar geleden zó blij en dankbaar dat mijn chirurg mij vertelde dat ik in aanmerking kwam voor een borstreconstructie. Dit heeft mij namelijk zóveel compensatie gegeven voor het verlies van mijn eigen borsten. Het is niet supermooi, maar best acceptabel, er is zelfs een tepelhof op getatoeëerd. En dit heeft niets met machogedoe te maken: ik ben als vrouw geboren en daarvan zijn mijn borsten een belangrijk onderdeel. Mag ik ze dan astjeblieft terug, al is het niet puur natuur? En het gaat nog steeds zó goed met die binnenboordprotheses.
  Ik weet dat niet iedere vrouw met borstkanker dit wil en dat niet iedere borstkankerpatiënt hiervoor in aanmerking komt, maar het zijn er nog zóveel die er wel voor in aanmerking komen en ik gun het ze zó! Ik verbaas me er ook over dat nu, in 2010, nog aan zoveel vrouwen dit aanbod niet wordt gedaan. Terwijl ze er wél voor in aanmerking komen en er zóveel cosmetische operaties worden uitgevoerd aan niet beschadigde mensen. Is dit een typisch Hollandse stoere mentaliteit? Of zijn de mensen in de politiek en in de ziekenhuizen die hierover gaan niet goed op de hoogte van de winst die het veel vrouwen kan opleveren (ook praktisch: geen gedoe met losse protheses) en een serie bezoeken aan de psycholoog kan besparen? Of zijn de mensen in de politiek en de ziekenhuizen die hierover beslissen ook van die Hollandse stoeren types?
  Ik vind dat de mensen die de natuurlijke ontwikkeling van hun vel, dus hun rimpels en uitgezakte lijf niet kunnen accepteren naar de psycholoog zouden moeten gaan en de plastische chirurgen alleen mensen zouden moeten helpen waarvan de huid beschadigd is door ziektes en wonden. Maar helaas, ook hier draait het weer om geld. Rijke mensen weten met hun geld plastische chirurgen te verleiden om vooral esthetische operaties uit te voeren.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Elsa

  Bekijk alsjeblieft eerst alsjeblieft deze websites voordat je aan een reconstructie begint

  -Decisions in the dark-

  -Absolutelysafe-

    /   Beantwoorden  / 
 7. Louise Frijters

  Ik heb in mei 2009 een tumor ontdekt, afgelopen zomer heb ik 6 chemo-behandelingen gehad en begin november ben ik geopereerd: links een okseltoilet, borstamputatie van beide borsten (ik draag het gen) & meteen reconstructie d.m.v. een expander in beide borsten.
  Doordat ik voor mijn operatie al chemo heb gehad en ik niet bestraald hoef te worden was dit mogelijk. Het 2e voordeel van chemo VOOR de operatie is dat ze kunnen zien of de tumor reageert op de chemo.
  Op dit moment ben ik nog aan het herstellen, maar ik ben blij dat ze bij mij alles in 1 x hebben kunnen doen. Het was voor mijn chirurg heel vanzelfsprekend om in samenwerking met een plastische chirurg de operatie in 1 keer uit te voeren. En voor mijzelf wist ik vanaf het 1ste moment dat ik een reconstructie wilde. Mijn moeder heeft ook borstkanker gehad en ik heb dat bij haar gezien: de ellende van een losse prothese, altijd rekening houden met het kopen van een bh, badpak. Het gewicht wat aan je schouder hang….nee….toen ik hoorde dat ik borstkanker had was mijn beslissing al snel genomen.
  En al heb ik niet meer mijn eigen borsten, met deze protheses voel ik me toch nog altijd enorm vrouw!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Alex Huiberts

   Goed gedaan Louise! Gelukkig ligt dit al weer eventjes achter je! Ben blij voor je…nog steeds! Xx

     /   Beantwoorden  / 
 8. Elsa

  Dit was duidelijk een Amerikaans reclame filmpje van plastisch chirurgen.
  Voor de volledige informatie, die vrouwen helaas nogal eens onthouden wordt ( Lees het verhaal van Elsje hierboven nog maar eens )http://www.breastimplantinfo.org/pdfs/ImplantReport2006.pdf
  http://www.absolutelysafe.com

    /   Beantwoorden  / 
 9. www.Youtube.com

  At this time it seems like Movable Type is the top blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

    /   Beantwoorden  / 
 10. 90 day workout

  Hi there, I check your blogs regularly. Your story-telling style
  is witty, keep doing what you’re doing!

    /   Beantwoorden  / 
 11. beach body ab workouts

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this
  post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

    /   Beantwoorden  / 
 12. beach body workout programs

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case
  you shield this increase.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.