Borstkanker bij 1 op de 1500 mannen

Borstkanker komt niet alleen bij vrouwen voor maar ook bij mannen, al is het verschil in aantal gevallen wel aanzienlijk. Op het ASCO kankercongres is het laatste nieuws gepresenteerd over borstkanker bij mannen. Tot voor kort was er eigenlijk nauwelijks onderzoek gedaan naar borstkanker bij mannen omdat het zo zelden voorkomt. De behandeling die ze krijgen is in feite afgeleid van onderzoek bij vrouwen.

De laatste jaren is er een lichte toename van het aantal mannen met borstkanker. Momenteel zijn er in Nederland elk jaar zo’n 83 mannen bij wie borstkanker wordt ontdekt. De gemiddelde leeftijd is 63 jaar. Borstkanker bij jonge mannen is zeldzaam. Meestal bevindt de tumor zich in de buurt van de tepel, omdat daar bij mannen het meeste borstweefsel zit. Onderzoek heeft uitgewezen dat mannen de neiging hebben om tekenen van borstkanker bij zichzelf te negeren. Ze stellen een bezoek aan de dokter zolang mogelijk uit.

Op het ASCO congres is een onderzoek gepresenteerd waarbij gekeken werd naar het verloop van de ziekte bij 347 mannen. Er werd gebruik gemaakt van een borstkanker gentest Oncotype DX(R), om de ontwikkeling van de tumor te voorspellen en welke chemotherapie er het best op zou aansluiten. De overeenkomst met het verloop van borstkanker bij vrouwen is zeer groot. Er werden maar kleine afwijkingen gevonden en die liggen dan meer in de aard en vorm van de tumor en de leeftijd van de patiënt. Aangezien mannen geen melkklieren hebben komt het lobulair carcinoom (tumor in de melkklieren) praktisch niet voor. De kans dat de tumor is doorgegroeid in de omliggende weefsels is bij mannen wel groter, dit komt enerzijds door het ontbreken van borstweefsel zoals bij de vrouw en anderzijds omdat ze te lang wachten met naar de dokter te gaan.

De conclusie is dus dat borstkanker bij mannen weinig afwijkt van borstkanker bij vrouwen. Het verloop van de ziekte verschilt evenmin veel in vergelijking met vrouwen en de gentest Oncotype DX(R) voor het vaststellen van de behandeling geeft zowel bij mannen als bij vrouwen nagenoeg dezelfde resultaten.  

Ook voor mannen geldt, hoe eerder ze een knobbel ontdekken en melden, hoe beter de prognose. Helaas onderzoeken mannen hun borsten nooit zelf en ook de huisarts doet dit zelden of nooit.

Bron: Genomic Health

Lees ook:Ook mannen krijgen borstkanker
Lees ook:Terminale fase drukt zwaar op partner
Lees ook:Zwarte vrouwen hebben een slechtere prognose
Lees ook:Verband tussen leeftijd en lymfkliermetastasen
Lees ook:Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.