Lager inkomen – hoger risico op sterfte

Statistische gegevens laten zien dat vrouwen die voor borstkanker behandeld worden met hormoontherapie en in de lagere inkomensgroep vallen, hogere stertecijfers vertonen. Om hier een verklaring voor te vinden is er in Amerika een onderzoek naar gestart en de resultaten zijn zojuist bekend geworden.

De uitkomst is enigszins verassend. De vrouwen die in deze betreffende groep vallen, nemen hun medicijnen niet of te weinig in. Hormoontherapie bestaat uit het innemen van hormonale medicijnen tot gemiddeld 5 jaar na de borstoperatieve behandeling. Van de onderzochte vrouwen nam slechts 64% de medicijnen volgens voorschrift in gedurende het eerste jaar, in de volgende jaren nam dit percentage alleen maar af. Ook de regelmaat waarmee ze de medicijnen innamen nam af naarmate de tijd verstreek, gedurende het 2e jaar nam nog slechts 40% de medicijnen regelmatig in.

Hormoontherapie blokkeert de groei van hormoongevoelige tumoren en speelt een belangrijke rol bij het verhinderen dat de kanker terugkeert. Het niet innemen van de medicijnen verhoogt dus het sterfterisico. Waarom de medicijnen niet worden ingenomen is niet helemaal duidelijk.

De vrouwen waren allemaal standaard verzekerd en moesten slechts een kleine eigen bijdrage betalen voor hun medicijnen. De kosten spelen dus waarschijnlijk maar een kleine rol en over ernstige bijwerkingen is niets bekend. Blijft over dat ze misschien te weinig besef hebben van het belang en de werking van de medicatie. Betere voorlichting en het benadrukken van medicatietrouw zouden hier dan positief aan kunnen bijdragen. Nader onderzoek onder deze bevolkingsgroep is dus nodig.

Ik zal proberen te achterhalen hoe het in Nederland gesteld is met medicatietrouw en of er verschillen zijn tussen hogere en lagere inkomensgroepen.

Bron: Low-income Breast Cancer Patients Skipping Hormonal Therapy, Increasing Their Risks

Lees ook:Onderzoek gestart naar kortere bestraling
Lees ook:Pijnbestrijding bij botmetastasen
Lees ook:Tekort aan plastisch chirurgen
Lees ook:Als hormoontherapie niet meer werkt
Lees ook:ASCO presenteert het Padvinder programma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.