Borstkankerscreening ook voor 75+

Onze overheid vindt dat preventief borstkankeronderzoek voor 75+ vrouwen niet nuttig is, alleen vrouwen tussen de 50-75 jaar ontvangen om de 2 jaar een oproep voor een mammografie. Hiertegen is het Proefprocessenfonds Clara Wichman, drie dames van 75+ en de Borstkanker Vereniging Nederland in beroep gegaan.

Regelmatig onderzoek (mammografie) bij vrouwen van boven de 80 jaar levert 50% minder sterfte aan borstkanker op en wat net zo belangrijk is, er wordt veel onnodig lijden vermeden. Het is dan ook niet duidelijk waarom de overheid vasthoudt aan de leeftijdsgrens van 75 jaar. Toen het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in 1989 van start ging was er een leeftijdsgrens van 70 jaar, die later onder druk van deskundigen en ouderenorganisaties, werd verhoogd naar 75 jaar. De overheid argumenteert nu dat borstonderzoek bij vrouwen van boven de 75 jaar te belastend voor hen is. In dat kader is het toch wel vreemd dat 66% van de 75+ vrouwen vrijwillig aan het onderzoek meedoet, zonder dat zij dus een oproep hebben mogen ontvangen. Kijken we naar het aantal sterfgevallen per jaar aan borstkanker dan blijkt bijna  40% van hen ouder dan 75 jaar. Waarschijnlijk komt de argumentatie van de overheid gewoon voort uit het kostenplaatje. Het bevolkingsonderzoek kost zo’n 50 miljoen euro per jaar.

Op 7 november is het zogenoemde Memorie van Grieven (onderdeel van het Hoger Beroep) ingediend tegen de Staat.

Lees ook:Vrouwvriendelijke borstscanner wint prijs
Lees ook:Tekort aan plastisch chirurgen
Lees ook:De Keuzehulp bij borstkanker
Lees ook:Spookschrijvers en medicijnonderzoek
Lees ook:Geneeskundig tastonderzoeker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.