Voorkomen van uitzaaiing bij borstkanker

Onderzoekers in Amerika hebben ontdekt dat het uitzaaien van borstkanker via de bloedstroom naar de longen mogelijk gemaakt wordt door eiwitten die vier soorten genen aanmaken. De eiwitten van deze genen stellen kankercellen in staat om via de bloedstroom te ‘ontsnappen’ en zich te nestellen in de longen.

Door de eiwitten van deze genen te blokkeren trad uitzaaiing niet op tijdens een experiment met muizen. Het uitschakelen van één afzonderlijk eiwit had niet hetzelfde effect, maar de uitschakeling van twee eiwitten zorgde al voor een reductie in tumorgroei en verspreiding.

Twee al op de markt zijnde medicijnen, cetuximab en celecoxib, remmen de aanmaak van eiwit bij twee van de  betreffende genen. Men wil hiermee dus gaan experimenteren tijdens een nog op te zetten klinisch onderzoek bij mensen.

Dr. Massague, hoofd van het onderzoeksprogramma aan het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center verklaarde: “ De combinatie van deze twee eiwit remmende medicijnen is effectief gebleken. Dit betekent dat als we tegelijkertijd de eiwitten van deze twee genen kunnen stopzetten, we de uitzaaiing (metastase) kunnen beïnvloeden.

In dit onderzoek is alleen de uitzaaiing naar de longen onderzocht, uitzaaiing naar andere delen in het lichaam wordt mogelijk veroorzaakt door andere genen en hun eiwitten. Ook hier is nader onderzoek nodig.

Bron: BBC Health

Lees ook:PARP remmer tegen erfelijke borstkanker
Lees ook:Vraagtekens bij chemotherapie?
Lees ook:Vaginale klachten na borstkanker behandeling
Lees ook:Radiotherapie met de SAVI™ applicator
Lees ook:Verouderen heeft ook een positief effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.