De Mutselier helpt bij haarverlies

Als je borstkanker krijgt volgt er soms, na operatie, nog chemotherapie. Chemotherapie kent verschillende mogelijke bijwerkingen, of je er veel last van krijgt is per patiënt verschillend. Een uiterlijk gevolg kan ook bestaan uit haarverlies of kaalheid. Er zijn een aantal (tijdelijke) oplossingen hiervoor in de handel. Je kunt kiezen voor een pruik of een andere oplossing in de vorm van een sjaal, muts pet of bandana.

Voor veel jongeren en volwassen dames kan hun uiterlijk juist nu een belangrijk punt van aandacht zijn. Er goed uitzien geeft steun aan het zelfvertrouwen en dit werkt weer door in het algemeen wat beter voelen.

 

Er zijn een aantal goede (web)winkels met pruiken, sjaals, bandana’s, petten etcetera. Sinds kort is daar de website www.demutselier.nl bijgekomen. Zowel voor kinderen als voor jongeren en volwassen dames is er aanbod van losse mutsjes of muts-sjaal combinaties. Tijd om deze gloednieuwe webwinkel eens aan de tand te voelen.

Francine, jij bent oprichtster van deze webwinkel, hoe ben je hiertoe gekomen?
Deze keuze kwam eigenlijk voort uit mijn vorige baan. Ik was tot 1 maart 2009 radiotherapeutisch laborant. Gedurende 10 jaar deed ik bestralingen en begeleiding bij mensen met kanker, en met ontzettend veel plezier. De laatste 8 jaar hiervan werkte ik in Vlissingen (het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut). Deze baan combineerde ik het laatste jaar met het maken van muts-sjaal combinaties voor de patiënten met haarverlies, samen met een collega. We maakten hier geen winst op, maar zagen het als een extra service aan de patiënt. En de positieve respons was leuk!

Op een bepaald moment was het voor mij tijd om mijn loopbaan een nieuwe impuls te geven, en ben ik begonnen met het opstarten van deze webwinkel.

Dus je hobby is nu je werk geworden.
Ja, het is een combinatie geworden tussen mijn hobby (kleding ontwerpen en naaien) en werk (de patiënt met kanker). Ik heb er erg veel plezier in om nieuwe dingen te bedenken, en oplossingen te verzinnen voor problemen waar ik tegenaan loop.

Waarom ben je een webwinkel begonnen en geen gewone winkel?
De reden hiervoor is dat ik via Internet een grote groep mensen kan bereiken. Van Groningen tot Maastricht moet het voor de mensen eenvoudig zijn om de producten te bekijken, bestellen en te passen vanuit de privacy van hun eigen huis.

Heb je de mutsen en sjaals allemaal zelf gemaakt?
Jazeker! Alle ontwerpen en modellen komen van mijn hand. En dat heeft wat hoofdbrekens gekost!
Het is regelmatig gebeurd dat ik slapeloze nachten had omdat ik een bepaald model in mijn hoofd had, en dat uit wilde werken, maar nog niet snel tot een bevredigend eindresultaat kwam. Er zijn voor ieder model ettelijke proefmodellen in de prullenbak verdwenen, voordat ik tevreden was met mijn nieuwe creatie.

Je hebt op dit moment meerdere stijlen en modellen op je site, wat is hiervan de reden?
Nou, eigenlijk een heel eenvoudige. Ik kan maar niet kiezen welk model het leukst is, en ik heb ook nog geen idee wat men het liefst op hun hoofd ziet. Smaak is natuurlijk een heel persoonlijk iets. Ik hoop uit de bestellingen af te gaan leiden wat de mensen leuk vinden qua model of kleurcombinatie. Dus mochten mensen een bepaald idee hebben of stofsoort wensen, laat het me dan weten! Ik koop zelf alle stoffen in, dus het is eenvoudig om gericht op zoek te gaan voor een specifieke wens.

Waar is de Mutselier gevestigd?
Alle producten worden gemaakt in atelier aan huis. Voor mij erg gemakkelijk, want ik sta nooit meer in de file! Verder kan ik mijn werktijden indelen zoals ik het wil. Als ik overdag even bijvoorbeeld de stad in wil, dan werk ik ’s avonds nog even door als dat nodig is.

Dus je maakt geen gebruik van bijvoorbeeld een naaiatelier?
Nee. Ik denk dat de kracht van mijn bedrijfje hem zit in de persoonlijke aandacht die er is besteed aan de mutsjes. Er is geen sprake van massaproductie. Je zult niet gauw nog iemand tegenkomen met hetzelfde mutsje als jij. Verder hoop ik dat ik laagdrempelig ben als mensen een specifieke wens hebben qua kleur of model. Aangezien ik zelf ontwerp en stofinkoop doe, is het eenvoudig om te luisteren naar wat iemand wil. Ik ben telefonisch en per email makkelijk te bereiken.

Als mensen bij jou bestellen, wanneer hebben ze dan hun product in huis?
Alle producten op de website zijn op voorraad, dus in de meeste gevallen wordt de verzending snel gedaan. Ik streef ernaar dat mensen hun bestelling binnen 5 werkdagen in huis hebben. Natuurlijk heb ik net als iedereen ook wel eens vakantie, in dat geval duurt het ietsje langer.

En als het nu niet goed past, of men is niet tevreden?
Aangezien ik zelf alles geproduceerd heb, is het simpel om iets aan te passen of te verkleinen. Meestal heb ik ook nog stof op voorraad, dus als iets veel groter moet kan ik beter een heel nieuw mutsje maken. De klanten betalen dan alleen de verzendkosten.

Mocht iemand niet tevreden zijn over een bestelling, of bij ontvangst blijkt het toch niet helemaal de kleur te zijn die men dacht, dan kan de klant het gewoon terugsturen. Zonder opgaaf van rederen krijg je je geld dan gewoon terug!

Heb je al reacties van klanten gehad, je bent nog maar zo kort op de markt?
Helaas heb ik op dit moment een voor mij heel belangrijke klant: mijn eigen moeder. Zij wordt op dit moment behandeld voor borstkanker, en ze is druk doende met chemotherapie. Sinds 3 weken is ze haar haar kwijt, en dat viel niet mee. Ze heeft een pruik voor de wat socialere gelegenheden en mutsjes van de Mutselier voor dagelijkse dingen. Ze gaat zelfs gymen met een rood mutsje met sjaal, gelukkig krijgt ze hier veel positieve reacties op. Ik heb haar diverse kleuren en modellen uit laten proberen, en ze durft gelukkig ook rustig kritiek te leveren over bijvoorbeeld een naadje wat niet lekker zat. Hopelijk kunnen we haar mutsjes en pruik eind van dit jaar weer vaarwel zeggen, want ook al heb je nog zo’n leuke pruik of muts, met je eigen haar voel je je het lekkerst!

Op de website is te lezen dat de mooie foto’s van de mutsen zijn gemaakt op een strand.
Er ligt een prachtig stukje strand nabij Vlissingen-Oost: de Kaloot. Op dit strand waan je je zelf even helemaal vrij. Toch ligt vlakbij dit strand een kerncentrale en veel industrie. Het leek me erg leuk om mijn producten te fotograferen in het duinzand, zelf liggend in een duinpannetje. De symboliek van vrijheid (strand) en harde werkelijkheid (de industrie) sprak me erg aan in vergelijking met mijn mutsjes en de redenen om deze aan te schaffen. Over het algemeen ga je geen muts of pruik dragen als het niet noodzakelijk is. Hopelijk kan ik daarbij een beetje helpen.

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen op de website: www.demutselier.nl

Tot dan!!

Francine de Vroe – van den Brink

 

 

Lees ook:Moeder en dochter
Lees ook:Wat je WEL of NIET moet zeggen
Lees ook:Legendarische dr. Jerri Nielsen overleden
Lees ook:Vrouw ontdekt kanker na afvallen
Lees ook:Gen BRCA1

Eén reactie op “De Mutselier helpt bij haarverlies

  1. liesbeth de koning

    DE WEBSITE VAN DE MUTSENIER IS NIET TE BEREIKEN.
    HEEL VERVELEND. IK HOOP, DAT ER IETS AAN TE DOEN IS.

    MET VRIENDELIJKE GROET

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.