Het belang van een Second Opinion

Naar schatting is ongeveer 15% van alle gestelde diagnoses onjuist. Een second opinion is dan ook niet alleen in het belang van patiënten, maar ook van artsen. Uitwisseling van onderlinge kennis kan immers het aantal medische missers verminderen. Vreemd dat er toch nog steeds artsen zijn die negatief reageren als hun patiënt om een second opinion vraagt.

In een eerder artikel schreef ik al over de verwarring omtrent de diagnose diabetische mastopathie en borstkanker. Artsen zijn te weinig bedacht op mastopathie bij vrouwen met zowel type I als type II diabetes en zien het daarom nogal eens aan voor borstkanker. Met een second opinion was er wellicht een andere diagnose naar voren gekomen.

Veel artsen stellen al na het eerste contact, op basis van slechts weinig gegevens, twee of drie mogelijke diagnoses. Ze maken hierbij gebruik van vuistregels en richtlijnen en komen snel tot een beslissing. Dit is economisch want het bespaart tijd en (onderzoeks)geld. Slechts weinigen volgen een stap voor stap proces waarbij eerst de ziektegeschiedenis bekeken wordt, gevolgd door een lichamelijk onderzoek, het aanvragen van tests en tot slot het evalueren van de uitslagen. Toch zou dit laatste zeker bij ingrijpende operaties en levensbedreigende ziektes het geval moeten zijn.

Ik wil iedereen aanmoedigen een second opinion te vragen. De tweede arts moet niet van te voren op de hoogte gesteld worden van de diagnose van de eerste arts. De tweede opinie moet zogezegd ‘blind’ tot stand komen. De conclusies van de tweede arts dienen dan met de eerste arts besproken te worden, deze laatste moet daarvoor wel open staan en discussie niet uit de weg gaan. Dit zal uiteindelijk lijden tot een betere vertrouwensrelatie tussen artsen en patiënten.

Vind hier een Second Opinion arts

Lees ook:Consult vaak te technisch
Lees ook:Chirurgen snijden te makkelijk in borsten
Lees ook:Euthanasie wetgeving
Lees ook:Jomanda en haar zorgplicht
Lees ook:Ben je ooit genezen van borstkanker?

Eén reactie op “Het belang van een Second Opinion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.